Contactlenzen

In alle vormen en maten

Contactlenzen

In Nederland draagt 10% van de bevolking contactlenzen. Dat komt omdat contactlensspecialisten in Nederland erg goed opgeleid zijn en jou dus veilig en vakkundig jouw lenzen kunnen aanmeten. En dat is erg belangrijk. Onze gediplomeerde contactlensspecialist kan jou adviseren over de juiste keuze van het soort lenzen dat het best geschikt is voor jouw ogen, het onderhoud, de noodzakelijke regelmatige controles en nog veel meer.

Liever lenzen dan een bril

Als jij besluit dat je liever contactlenzen wilt dragen dan een bril, moet er om te beginnen een aantal metingen worden verricht. Bijvoorbeeld naar de vorm van jouw hoornvlies, de kwaliteit van het traanvocht, de sterkte van jouw ogen en de manier waarop jouw ogen samen functioneren. Op basis hiervan selecteren wij een paslens. Deze voelt eerst natuurlijk wel wat onwennig aan, maar meestal gaat dat binnen enkele minuten beter. Na enige tijd controleren wij hoe jouw ogen en de lens samenwerken. Op grond hiervan krijg je lenzen ‘op maat’, plus een uitgebreid advies over hoe jij ze moet gebruiken en onderhouden.

Multifocale lenzen

Een lens voor veraf én voor dichtbij, er zijn nog steeds mensen die denken dat dat niet kan, maar niets is minder waar! Dankzij multifocale lenzen hoef je geen lees- of computerbril meer te dragen, maar heb je altijd het beste zicht. Multifocale lenzen zijn er in ieder type lens te verkrijgen zoals harde lenzen, dag-, maand- en zelfs nachtlenzen.

Een lens per dag

Daglenzen zijn lenzen die je slechts één dag draagt. Deze lenzen zijn ideaal om te combineren als je een bril draagt en graag wisselt tussen je bril en lenzen, bijvoorbeeld tijdens sporten of een avondje uit. Uiteraard kun je dit type lens ook kiezen wanneer je iedere dag verzekerd wilt zijn schone lenzen. Daglenzen zijn ook mogelijk met cilinder of in een multifocale uitvoering en nu ook verkrijgbaar in het hoogste zuurstofdoorlatende silicon hydrogel materiaal.Veiliger kan het niet!

Zachte lenzen, meteen comfortabel

Een vormvaste contactlens wordt altijd speciaal op de maat van jouw oog gemaakt. Elke vormvaste lens is daarom altijd uniek. Vormvaste lenzen zijn de verbeterde versie van de vroegere harde lenzen. Het materiaal is tegenwoordig minder hard en ze laten veel zuurstof door. Bovendien zijn vormvaste lenzen niet zo gevoelig voor beschadigingen en ze zijn goedkoop in het onderhoud.

Elk oog heeft een unieke vorm. Het aanmeten van vormvaste lenzen is maatwerk en daarom besteedt de contactlensspecialist er veel aandacht aan. Zelfs bij speciale oogafwijkingen bieden vormvaste lenzen een perfecte oplossing. Vormvaste lenzen zitten heel comfortabel.

Vormstabiele lenzen, ook wel harde lenzen genoemd

Aan zachte lenzen hoef je bijna niet te wennen. Ze zitten meteen heel comfortabel. Het onderhoud van zachte lenzen moet heel nauwkeurig gebeuren. De meest gebruikte zachte lenzen worden relatief snel vervangen om vervuiling tegen te gaan. De meeste zachte lenzen worden elke maand door een paar nieuwe vervangen. Er zijn ook soorten die een paar maanden mee gaan, maar andere typen moeten elke twee weken of zelfs elke dag vervangen worden. Dat is afhankelijk van het soort lenzen dat geschikt voor je is en waar je samen met de opticien voor kiest.

Duurzame lenzen

Harde of vormstabiele lenzen zijn op maat gemaakte duurzame lenzen die 1 tot 3 jaar meegaan, afhankelijk van het materiaal. Hiervoor meten we het oog met behulp van een corneatopograaf, een high-tech apparaat dat de voorkant van het oog op 15.000 punten in kaart brengt. Harde lenzen zijn hoog zuurstof doorlatend en daardoor geschikt voor gevoelige ogen. Hierdoor is het mogelijk om speciale aanpassingen te doen zoals bijvoorbeeld sclera lenzen, keratoconuslenzen of andere lenzen op medische indicatie.